Laarne en Kalken zijn warme dorpen. Mensen kennen elkaar en proberen elkaar te helpen waar kan. Over generaties heen. Naast het groen, maakt dat onze gemeente zo mooi. Het gemeentebestuur kan nog veel meer doen om die zorg te ondersteunen. Voor elkaar, voor oudere mensen, jongeren, voor iedereen die het moeilijk heeft, voor de planeet.

twee vrouwen

1. Zorgen voor ouderen

We hebben allemaal het recht om ons eigen leven in handen te houden, ongeacht onze leeftijd of behoefte aan zorg. Ook de oudere mensen in onze gemeente moeten autonoom kunnen beslissen. Ze moeten actiever betrokken worden bij het maatschappelijk leven. Zodat ze zelf mee kunnen bepalen hoe en waar er zorg voor hen wordt ingericht. Meer dialoog tussen het gemeentebestuur en onze ouderen is broodnodig. Dat kan ook via een periodiek ouderenbehoeftenonderzoek. Met Groen Laarne-Kalken verlaagt het gemeentebestuur actief de volgende drempels:

> digitale drempels: voor mensen die niet handig zijn met digitale toepassingen, moet fysieke dienstverlening toegankelijk blijven; een inspirerend voorbeeld is de DigiKar uit Bornem

> fysieke drempels: voetpaden, gebouwen, straten en pleinen moeten rolstoel- en rollatorvriendelijk ingericht worden

> woondrempels: veel oudere mensen willen verhuizen naar een compactere woning. De gemeente kan hen daarbij beter ondersteunen door een passend woonaanbod te voorzien in de vertrouwde buurt. Voor sommige alleenstaande ouderen is hulp bij de verhuis een noodzaak. Gemeenschappelijke woonvormen moeten mogelijk gemaakt worden voor de nieuwe generatie ouderen (zie ook: Goed leven en wonen)

> praktische drempels: Door in te zetten op levendige buurten en lokale handel, streeft Groen ernaar om zoveel mogelijk diensten in de dorpscentra te behouden: voedingswinkels, apotheek en bankkantoor

> sociale drempels: buurthuizen en lokale dienstencentra in de beide dorpen gaan eenzaamheid tegen en biedt professionele hulp voor alle leeftijden. Want ook wie zorgbehoevend is, heeft recht op sociale contacten. Door een zorgknooppunt op te starten in Laarne en Kalken, kunnen we mensen helpen met al hun zorgvragen, waardoor mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, als ze dat willen.

We zetten de goed draaiende vrijwilligerswerking voort waarbij ouderen gezelschap hebben en kunnen genieten van de buitenlucht. De woonzorgcentra zijn betaalbaar naar ieders vermogen zodat ouderen in onze gemeente kunnen blijven wonen. 

dienstverlening

2. Toegankelijke zorg voor iedere burger

Het OCMW moet ten dienste staan van de mensen, hulp bieden waar er tekorten zijn, samen zoeken naar oplossingen voor wonen, aangepast wonen op ieders maat. Een gemeentelijk orgaan zijn waar er een lage drempel is voor autochtone en allochtone burgers.

Slaatje praatje als ondersteuning voor ieder die het nodig heeft, kan ook prachtig gebruikt worden als een sociaal ontmoetingsmoment, waar mensen elkaar ongedwongen vinden en kunnen ondersteunen.

Vrijwilligers inschakelen om mee oplossingen voor ieder te zoeken, om zich mee verantwoordelijk te maken voor de lokale buurt.

klimaatmars

3. Zorgen voor de planeet

> De gemeente blijft communiceren over de verschillende groepsaankopen via de provincie (groene energie, bomen en struiken,...)

> De gemeente organiseert in beide dorpen minstens 1 keer per jaar een repaircafé, waar buurtbewoners hun kapotte spullen kunnen komen laten herstellen door andere inwoners van de gemeente die handige harry's zijn

> De gemeente zet meer op delen en hergebruiken van spullen: de kinderfietsendienst 'Op wielekes' wordt uitgebreid, eventueel wordt er een Babytheek  (uitleendienst van baby-spullen zoals kinderwagens voor jonge gezinnen) opgestart

> Mensen die inveseringen in ecologische maatregelen, worden geholpen via afgebakende gemeentelijke subsidies. In navolging van andere gemeenten, kan er werk gemaakt worden van een subsidiereglement voor herbruikbare luiers, groendaken, wadi’s enz…

> De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door zo weinig mogelijk middelen, spullen en voedsel te verspillen en zoveel mogelijk te delen. In navolging van gemeenten als Sint-Niklaas, Wichelen, Schelle, Deinze, Evegem (en veel andere) kan ook Laarne een deelsysteem opzetten voor de gemeentelijke dienstwagens, zodat buiten de kantooruren de inwoners deze auto's kunnen gebruiken tegen vergoeding.