De woningprijzen in onze gemeente swingen de pan uit. En woningen worden bijgebouwd op plekken waar de open ruimte eronder lijdt. Het is de hoogste tijd dat er in Laarne steviger wordt gewerkt aan een woonbeleid op lange termijn. Zowel vanuit betaalbaarheid als vanuit ruimtelijke ordening. Op deze punten willen wij de volgende zes jaar inzetten:

mooi wonen in laarne

1. Wonen betaalbaar houden voor jonge gezinnen en alleenstaanden

Artikel 23 van de Belgische Grondwet stelt: 'Iedereen heeft het recht een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat het recht op een behoorlijke huisvesting'. De lokale besturen kregen van de Vlaamse regering hebben de opdracht om dit woonrecht te realiseren en door er een samenhangend beleid rond te voeren. Ons gemeentebestuur heeft de afgelopen beleidsperiode te weinig werk gemaakt van een divers en betaalbaar woonaanbod.

Groen Laarne-Kalken stelt daarom voor om de volgende jaren in te zetten op het betaalbaar houden van woningen in onze gegeerde gemeente.

> Door de hervorming van het voorkooprecht in 2023 kunnen gemeenten zelf bepalen in welke zones in de gemeente sociale huisvestingsmaatschappijen én het lokaal bestuur het recht op voorkoop krijgen. Deze nieuwe maatregel moet het makkelijker maken voor lokale besturen en huisvestingsmaatschappijen om woningen aan te kopen. Dit voorkooprecht is een sterke hefboom om het aandeel van sociale huurwoningen in onze gemeente op te trekken. Laat ons deze kans verzilveren.

> Sinds enkele jaren is het coöperatief wonen in onze provincie in opmars. Particuliere initiatieven zoals wooncoop realiseerden op enkele jaren tijd verschillende projecten waarin mensen zich in een coöperatie verenigen om samen vastgoed aan te kopen. Op die manier slagen mensen die onvoldoende middelen hebben om een woning aan te kopen er toch in om mede-eigenaar te worden en onafhankelijk van de speculatieve  huurmarkt te kunnen wonen. Groen onderschrijft het memorandum van wooncoop voor gemeentebesturen en stelt voor om de volgende jaren te bekijken hoe het gemeentebestuur in Laarne zelf een actieve promotor kan worden van deze nieuw woonvorm, door bijvoorbeeld grond ter beschikking te stellen of borg te staan voor de waarborg. 

> Bij nieuwe projectontwikkelingen - zoals de woningen die op de site van Laarne Fabriek komen - moeten er voldoende kleinschalige woningen voorzien worden. Al van in de ontwerpfase moet er aandacht zijn voor het integreren van een sociaal woonaanbod. Groen stelt voor om een aftoetsingskader op te stellen dat betaalbaarheid stimuleert, met oog voor een mix van woningen met een grotere en kleinere oppervlakte, luxueuze en eenvoudige uitrusting of materiaalgebruik. Daarbij moet ook geacht worden aan een woonunits die specifiek gericht zijn op(oudere) alleenstaanden.

inbreiding

2. Inbreiding in bestaande woonzones zodat er minder open ruimte wordt aangesneden

Verkavelen van gronden lijkt op het eerste zicht een goed idee: hoe meer huizen, hoe meer inkomsten voor de gemeente! En al zeker als het gaat om grote woningen met een hoge belastingsvoet. Maar aan die winst op korte termijn zit een stevige keerzijde. Het landschap wordt rommelig, vergezichten verdwijnen. Maar vooral: de kosten worden - weer maar eens - naar de volgende generaties doorgeschoven. Door verspreide bebouwing toe te staan, verbindt de gemeente zich tot het onderhouden van dure infrastructuur tussen al die versnipperde woningen: straten, riolering, verlichting.

Er zijn veel nadelen verbonden aan het ongebreideld blijven aansnijden van woonuitbreidingsgebieden. De betonstop en bouwshift blijven vooralsnog dode letter, vooral omdat de gemeente moet opdraaien voor de torenhoge schadevergoedingen die eigenaars van bouwgrond kunnen vragen. Met dank aan de afzwaaiende Vlaamse regering (N-VA - OpenVLD - CD&V).

Groen Laarne-Kalken stelt voor om veel meer in te zetten op inbreiding. Om nog ongebruikte gronden in al bebouwde straten aan te spreken. Alles begint bij het uitwerken van een robuuste stedenbouwkundige visie op de versnippering en verdichting. Wars van gewin op korte termijn.

cohousing

3. Cohousing en andere nieuwe woonvormen makkelijker maken en stimuleren

Cohousingprojecten en gedeeld wonen zitten overal in Vlaanderen in de lift. Veel mensen zijn op zoek naar een betaalbare woning of willen niet alleen wonen. Om financiële, sociale, medische of zelfs ecologische redenen. Lokale besturen spelen een belangrijke rol in het stimuleren van deze nieuwe woonvormen. De gemeente heeft immers stedenbouwkundig de touwtjes in handen en is verantwoordelijk voor het woonbeleid.

In Laarne is het anno 2024 niet mogelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen voor een collectief woonproject. Het ontbreekt de gemeente aan visie op deze nochtans interessante vorm van huisvesting. Groen Laarne-Kalken stelt dan ook voor om in de volgende legislatuur actief beleid te ontwikkelen rond cohousing en gedeeld wonen en indien mogelijk zelf een pilootproject te trekken vanuit de bevoegdheid Lokaal woonbeleid.

 

huis met raam

4. Initiatieven als Laarne Renoveert! uitbreiden

Om ervoor te zorgen dat de woningen in Laarne allemaal energiezuiniger worden, kan je beroep doen op Laarne Renoveert!, een aanbod van de gemeente waarbij je advies en ondersteuning krijgt over het verbeteren van je woning. Je krijgt advies aan huis op vlak van energie en renovatie. Laarne Renoveert! is een zeer mooi initiatief dat helaas nog te weinig bekend is bij de bevolking van Laarne en Kalken. Ook over de groepsaankoop renovatie werd er erg weinig gecommuniceerd.

Groen stelt voor om de volgende zes jaar actiever reclame te maken voor deze dienst. En in navolging van de gemeente Lochristi dit advies ook uit te breiden naar advies over het hitte- en droogtebestendig maken van je tuin.