Jongeren zijn de toekomst. Alles wat we vandaag doen, zal ooit voor hen zijn. Voor Groen is het van essentieel belang dat kinderen en jongeren een stem hebben in het beleid. Dat begint met actief te luisteren naar hun noden en zorgen. We zorgen voor hun welzijn door meer veilige en groene ontmoetings- en speelplekken te creëren.

kinderen

1. Jongeren krijgen meer inspraak

De stem van jongeren staat centraal. We werken nauw samen met de jeugdraad en nemen hun inzichten mee in het gemeentebeleid. Jongerenambassadeurs slaan de brug tussen de jeugd en de gemeente en zorgen voor meer wisselwerking. Door middel van participatieprojecten, workshops op scholen en verenigingen en online enquêtes verzamelen we meer data over de noden van jongeren. We zorgen voor transparante communicatie via sociale media, websites, en jongerenbijeenkomsten om hen op de hoogte te houden van de beleidsplannen.

2. Fijne plekken voor ontmoeting en recreatie

Kinderen en jongeren moeten kunnen opgroeien in een gezonde, plezante en veilige buurten. Extra investeringen in plekken op maat van jongeren zijn broodnodig: groene speelzones, sportvelden, skateparken en jeugdhuizen. Daarbij moet de gemeente rekening houden met de behoeften van kleine kinderen, lagereschoolkinderen en tieners. In samenspraak met hen maken we de speel- en ontmoetingsplekken in hun wijk aantrekkelijker en toegankelijker voor iedereen. Zo bieden we ruimte aan spel, sport en ontspanning en creëren we een hechte gemeenschap.

Verder moet er ook aandacht zijn voor goed onderhouden openbare ruimtes waar jongeren veilig kunnen samenkomen. Ook verbeteren we de verkeersveiligheid door veilige fiets- en wandelroutes naar scholen en jeugdverenigingen en werken we aan een aaneengesloten speelweefsel,  dat ervoor zorgt dat lagereschoolkinderen en tieners zich autonoom en in alle veiligheid tussen de verschillende 'jeugdplekken' kunnen verplaatsen. Autoluwe zones en verkeersveilige schoolroutes verhogen de leefbaarheid in drukke straten.

3. Duurzame jeugdvoorzieningen en ondersteuning voor verenigingen

De jeugdbewegingen en jongerenverenigingen in Laarne en Kalken - de Chiro, KSA, KAJ en Jeugdhuis Sjatoo, Rollebolle en Bokal - krijgen eerlijk verdeelde subsidies en logistieke hulp. We investeren mee in moderne, energiezuinige en toegankelijke jeugdhuizen en ondersteunen verenigingen bij het verkrijgen van subsidies voor renovaties.

De infrastructuur rondom scholen en jeugdlokalen moet verbeterd worden: veilige fiets- en wandelpaden zijn een must in omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen. Ook rond de gebouwen van de gemeentelijke scholen en buitenschoolse kinderopvang moet er aandacht zijn voor een fijne speelomgeving.

In samenspraak met jongeren en een ontwerpbureau ontwikkelen we een masterplan voor de herinrichting van de Skala en de omgeving. Onze aandacht gaat ook uit naar het verduurzamen van gemeentelijke scholen en kinderopvangcentra en het aanleggen van groene speelterreinen en sportvelden.

4. Iedereen moet kunnen studeren, spelen en ontspannen

Groen zet in op de toegankelijkheid van de speel- en ontspanningsplekken voor àlle kinderen en jongeren in Laarne en Kalken. Ook kinderen met een beperking, ook kinderen van nieuwkomers, ook kinderen die in kansarmoede opgroeien. We starten - indien gewenst - met een buddy-systeem om hen extra ondersteuning te bieden. We organiseren inclusieve en toegankelijke (gratis) activiteiten, zoals sporttoernooien, workshops en culturele evenementen, waar iedereen, ongeacht achtergrond, welkom is en zich gewaardeerd voelt. Zo vieren we de diversiteit onder jongeren.

Voor middelbare scholieren en studenten blijven we plekken aanbieden waar ze in alle rust kunnen studeren tijdens de examenperiodes.

De jeugddienst moet - in samenspraak met de kinderen en jongeren - inzetten op het verbeteren van het vrijetijdsaanbod, zodat het nog beter aansluit bij de interesses van de jeugd. Evenementen, workshops, het aanbod aan sportkampen en Grabbelpas-activiteiten: na een grondige evaluatie, kan herbekeken worden hoe we al deze acties beter kunnen laten aansluiten bij de behoeften van de jeugd. Initiatieven zoals de Buitenspeeldag en Kalken strand(t) zullen beter gecommuniceerd worden om de betrokkenheid te vergroten.

Vanaf 2025 is het gemeentebestuur volledig bevoegd voor het organiseren van de buitenschoolse kinderopvang. Hoewel hiervoor vanuit de Vlaamse overheid geen extra middelen worden voor voorzien, is het belangrijk dat deze nieuwe taak van bij het begin optimaal georganiseerd wordt. Voor kinderen en hun ouders.

5. Extra aandacht voor welzijn

Het is niet evident om in 2024 kind of tiener te zijn. Onze gemeente moet nóg meer haar best doen om een veilige en ondersteunende omgeving te zijn waarin kinderen en jongeren hun identiteit kunnen ontdekken en zich gehoord voelen. Daarom moet er meer ingezet worden op een laagdrempelig welzijnsbeleid voor kinderen en jongeren.

Regelmatige opleidingen rond psychosociale thema’s voor welzijnswerkers, leerkrachten en vrijwilligers in verenigingen zijn nodig, zodat deze eerstelijnszorgers beter mentale problemen en onveilige thuissituaties bij jongeren opmerken en de juiste hulp bieden.

Onze gemeente kan ook actiever inzetten op campagnes als Rode Neuzen Dag om het bewustzijn rond mentaal welzijn te vergroten. Ook vergroten de aanwezigheid van welzijnswerkers in scholen, verenigingen en op ontmoetingsplaatsen. Welzijnswerk moet nog meer geïntegreerd worden in jeugdhuizen, volgens het principe van OverKop-huizen of ‘Vagevuur’ in Lokeren, waar jongeren tussen 12 en 25 jaar een veilige plek vinden om te ontspannen en hulp te krijgen. In Jeugdhuis Sjatoo zorgen we voor een vertrouwenspersoon die jongeren kan doorverwijzen naar gespecialiseerde psychosociale ondersteuning zoals het JAC en TeJo.

We bieden aparte ondersteuning voor jongvolwassenen, omdat de overgang naar volwassenheid vaak moeilijk is, vooral voor kwetsbare jongeren. Een aanspreekpunt in de gemeente, gespecialiseerd in jongvolwassenen, blijft hen begeleiden in hun stappen naar volwassenheid en zorgt voor bewustwording bij welzijnswerkers.